Protejeaza-ti informatiile personale

Cu totii am avut senzatia ca cineva din jurul nostru trage cu ochiul la ecranul laptopului sau al telefonului. Poate erai in tren, autocar, avion sau intr-o cafenea unde ai ales sa lucrezi, relaxat.

Poate a fost doar o simpla curiozitate a persoanei respective sau poate face parte dintr-o organizatie de strangere a informatiilor. Este bine sa realizezi faptul ca datele tale pot ajunge in mainile cui nu trebuie si se pot intoarce impotriva ta.
„Privitul peste umar” este o tehnica care se foloseste in locuri publice pentru furt de informatii.
„Privitul peste umar” (shoulder surfing) a devenit o adevarata amenintare odata cu aparitia telefoanelor mobile cu camera foto si video. Fie ca lucrezi cu date confidentiale sau te loghezi in contul de Facebook, aceste informatii pot deveni obiectul unui santaj sau a unor intentii menite sa iti afecteze imaginea publica.

Este recomandat ca de fiecare data cand utilizezi datele personale public, sa tii cont de cine se afla un preajma ta. Cineva se poate uita la ecranul tau, poate poza cardul, sau sa inregistreze o convorbire telefonica. Ei pot chiar filma degetele pe tastatura laptopului sau la ATM pentru a afla o parola sau PIN-ul, fara sa-ti dai seama, prefacandu-se ca utilizeaza telefonul in mod obisnuit. Pentru a preveni aceasta situatie, se recomanda sa acoperi tastatura cu mana sau corpul atunci cand introduci parole.

Datele pot fi furate foarte usor, chiar si cu ajutorul retelei de wifi pe care o folosesti cu incredere, fara sa te gandesti ca e o fereastra catre datele tale confidentiale.

Faptul ca cineva se uita la ecranul tau, poate fi considerat un risc scazut, dar odata cu aparitia smartphone-urilor si a joburilor remote, este o problema care trebuie luata in considerare. Au aparut filtre de confidentialitate care se aplica pe ecran, iar informatia este vizibila doar daca utilizatorul este pozitionat paralel cu ecranul, sau dintr-un unghi de pana la maxim 60 de grade.  Aceasta ar putea fi o solutie impotriva privitorilor indiscreti. Gasesti aici filtre, pentru diferite marimi ale laptopului, precum si un video care arata cum se instaleaza.

Aceasta masura de securitate este recomandata atat pentru persoanele fizice cat si pentru  companiile care se preocupa de securitatea informatiilor. 

Poti sa vezi aici o demonstratie cu un filtru de confidentialitate Smailo: