Primul GPS Din Romania Echipat Cu Serviciul Traficok


Bucuresti, 6 noiembrie 2012 - AROBS Transilvania Software, unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii software din tara, in parteneriat cu compania belgiana Be-Mobile si Europa FM au lansat TraficOK, primul sistem privat care colecteaza, interpreteaza si livreaza date din trafic in timp real, la nivel national. Solutia va fi disponibila atat ca aplicatie TMC (Traffic Message Channel) pentru GPS-uri cat si ca aplicatii pentru smartphones si tablete si vine in sprijinul conducatorilor auto cu scopul de a evita diversele blocaje sau situatii neprevazute din trafic.
 
Primul GPS din Romania care beneficiaza de acest serviciu TMC preinstalat este Smailo TraficOK, o varianta imbunatatita a navigatoarelor produse de AROBS inca din 2008. Beneficiile pe care le ofera noul Smailo TraficOK pot fi masurate in reducerea costurilor de transport si a timpilor de deplasare, dar si in cresterea confortului si sigurantei calatoriei, un utilizator al acestui serviciu putand evita in proportie de 80% situatiile nefavorabile indicate in trafic.
 
Astfel, luni 5 noiembrie, ora 11.15 a.m., serviciul TraficOK a indicat mai multe probleme de trafic in Bucuresti, printre care:
Piata Unirii - Piata Presei Libere (un drum cu o durata normala de 14 minute) s-a realizat in 20 minute (intarziere de 6 minute - trafic foarte aglomerat)
Piata Romana - Piata Unirii (un drum cu o durata normala de 6 minute) s-a parcurs in 10 minute (intarziere de 4 minute - trafic foarte aglomerat)
Piata Victoriei - Piata Stefan cel Mare: un drum parcurs in 7 minute in loc de 4 minute (intarziere de 3 minute).
Datele din tara, de luni 5 noiembrie, ora 11.15 a.m. au aratat trafic congestionat pe mai multe drumuri nationale printre care:
E81 Bucuresti - Cluj care in mod normal necesita 7 ore si 21 minute, s-a parcurs cu o intarziere de 1 ora si 24 minute  E584 Bucuresti - Galati care in mod normal necesita 3 ore si 3 minute, s-a parcurs cu o intarziere de 48 minute 
Bucuresti - Brasov care in mod normal necesita 2 ore 41 minute, s-a parcurs cu o intarziere de 40 minute. 
De asemenea, luni 5 noiembrie a.m, la ora 11.00 am, la nivel national se inregistrau: 146 blocaje, 75 incidente - drumuri cu o conditie proasta si 52 lucrari rutiere.
 
'Necesitatea implementarii acestui serviciu vine in urma cresterii considerabile a numarului de autovehicule pe drumurile din tara, a situatiilor frustrante tot mai des intalnite in trafic precum blocaje, drumuri inchise si ambuteiaje ce creaza disconfort conducatorilor auto toate in stransa legatura cu starea actuala a infrastructurii din Romania' a declarat Voicu Oprean, Director General AROBS.
 
Sistemul are la baza datele de trafic preluate de la peste 65.000 de masini monitorizate prin GPS dar si din surse primare (politie, pompieri, primarii). Dupa filtrare, validare, convertire in mesaje tip, informatiile sunt transmise direct pe sistemele de navigatie dotate cu modul TMC (Traffic Message Channel) sub forma de alerte vizuale si sonore, in functie de setarile utilizatorului. 
 
Datorita parteneriatului cu Europa FM si a celor peste 11.500 de puncte geocodate din tabela TMC certificata de AROBS la TISA, forumul international in domeniu, se acopera aproximativ 70% din reteaua de drumuri din Romania. Serviciul Trafic OK ofera date de trafic care vizeaza ambuteiaje, accidente, drumuri in lucru, conditii meteo nefavorabile pentru trafic si monitorizeaza majoritatea municipiilor din tara dar si cele mai aglomerate si importante sosele din Romania: DN1, DN13, E60, E85, A1, A3. Alertele identifica tipul de eveniment, locatia acestuia, durata, lungimea portiunii de drum afectate, oferind rute alternative pentru evitarea blocajelor. 
 
Alaturi de varianta TMC pentru navigatoare si de aplicatiile pentru smartphones si tablete, solutia TraficOK are aplicabilitate pentru autoritati si media, permitand generarea de buletine de trafic in timp real, harti de trafic in format 3D, rute optimizate, previziuni sau harti dinamice care pot fi inserate in pagini web.
 
Despre Parteneri:
 
Cu o experienta de peste 14 ani pe piata de software si servicii din Romania si Europa, AROBS Transilvania Software este specializata in dezvoltarea de software pentru aplicatii mobile, solutii de localizare si management al flotelor auto folosind tehnologia GPS, precum si solutii de SFA si CRM pe terminale mobile. Cei peste 300 de angajati ai companiei isi desfasoara activitatea in centre importante din tara (Cluj Napoca, Bucuresti, Iasi, Oradea, Ploiesti, Constanta). In 2011 AROBS si-a extins prezenta si pe pietele internationale, deschizand birouri la Budapesta, Chisinau si San Diego.
 
Be-Mobile este o companie pioniera in furnizarea de continut si servicii de trafic si mobilitate pentru industria auto, telefoane mobile, mass-media, institutii si agentii guvernamentale de profil. Eforturile companiei se indreapta spre gasirea unei legaturi intre autovehicule, drumuri si transportul public. Actionand ca un intermediar intre aceste sisteme de mobilitate independente, Be-Mobile creaza un ecosistem de trafic care asigura un schimb de date si informatii mult mai pertinente, de care beneficiaza toate cele trei grupuri in acelasi timp. In final, societatea este cea care beneficiaza de acest ecosistem: imbunatatirea sigurantei rutiere, reducerea consumului de carburant si a emisiilor de energie, eficientizarea folosirii timpului si micsorarea nivelului de stres
 
Europa FM a fost primul post de radio national privat din Romania si face parte din trustul Lagardere Active Radio International. Lansat in anul 2000, formatul Europa FM este unul generalist care contine cele mai obiective stiri si cea mai buna muzica din '80 pana azi. Acopera 60% din teritoriul tarii, 80% din populatie cu 44 de statii in tara. Publicul tinta al radioului cuprinde varsta de 25 - 45 de ani. Europa FM a demonstrat de-a lungul timpului ca este un partener de incredere al milioanelor de romani care-l asculta zi de zi si s-a implicat cu succes in numeroase campanii sociale si umanitare.