Ce sunt camerele 360 de grade?

Camera care filmeaza la 360 de grade ofera o experienta interactiva, datorita campului vizual marit. Poate captura continut video panoramic, filmeaza de jur de imprejur, in toate directiile, iar rezultatul este unul care te apropie foarte mult de realitate.
 
De curand Facebook a introdus imaginile si video-urile 360 grade, algoritmul acestuia transforma imaginea sau video-ul panoramic in 360 grade.
 
Dar ce facem daca vrem sa filmam 360 in masina?
 
Experienta 360 in masina poate fi nu doar utila dar si fascinanta. Un eveniment neprevazut in trafic poate fi surprins cu mai multa precizie, la fel si  peisajele care te lasa fara suflare din zilele petrecute in concediu.
Cu noile functionalitati de la Facebook, acum poti sa impartasesti cu internautii orice eveniment, in format 360, chiar in timp ce acesta se petrece. In plus, poti incarca video-ul pe Youtube, putand fii vizualizat mai apoi de orice posesor de ochelari pentru realitate virtuala.
 
Camerele 360 de grade se folosesc in principiu ca orice camera video. Acest tip camere pot sa aiba mai multe lentile sau doar o lentila. Cele cu lentile multiple captureaza secvente care trebuie unite, cele cu o singura lentila nu trebuie unite, dar sunt limitate la filmarile verticale.
 
In cazul in care folosesti o camera 360, pe post de camera video auto, poti sa vezi tot ce se intatampla in jurul tau atunci cand conduci, si nu e vorba doar de peisaje, ci si de incidente care privite printr-o camera standard de multe ori nu este suficient pentru a avea o imagine corecta asupra evenimentului. Aceste video-uri ar putea revolutiona piata asigurarilor auto, care pana acum s-au folosit de declaratiile celor implicati, sau in cel mai bun caz de o camera video auto cu un unghi de 130 de grade. Pe piata au inceput sa apara din ce in ce mai multe camere de acest gen, un exemplu este si camera din filmuletul de mai jos: 

Ca si camera action, se pot filma peisaje, care vizualizate cu ajutorul ochelarilor VR iti sa senzatia ca te afli acolo. Sau pot fi folosite in scop educativ, cum a fost cazul unor medici din Timisoara, care au filmat o operatie 360. Filmuletul poate fi folosit ca suport didactic pentru studentii de la medicina. 
Desi, aceste camere nu au intrat inca puternic pe piata din Romania, interesul este din ce in mai mare, mai ales datorita cresterii si interesului pentru dispozitive VR.