8 lucruri pe care trebuie sa le stii daca vrei sa mergi cu masina in Franta la Euro 2016

Esti printre fericitii care vor sustine nationala de fotbal in Franta la Euro 2016? Profita de ocazie si pleaca in calatorie cu masina pentru ca ai ocazia sa vizitezi multe alte locatii interesante pana la destinatie.
Cateva sfaturi inainte de plecare:

1. GPS si harta - In primul rand ai nevoie de un sistem de navigatie, ca sa nu te ratacesti, si sa ratezi meciul de deschidere. Foarte important este si traseul pe care il urmezi. Un GPS cu harti actualizate trebuie sa fie optiunea numarul unu, plus o harta tiparita a zonei, ca optiune secundara, de siguranta.  Aici puteti gasi sisteme de navigatie pentru toate buzunarele.

2. Camera video auto - poate vrei sa ramai cu amintiri din traseul pe care il parcurgi, sau poate vrei sa fii sigur ca daca se intampla ceva pe drum, ai o dovada cu incidentului, de aceea o camera video auto nu ar trebui sa lipseasca din bagajul tau pentru Euro. Daca nu stii ce camera sa alegi, si care ti s-ar potrivi, arunca o privire aici, sigur gasesti una care sa ti se potriveasca.

3. Regulile de circulatie – Pana in Stade de France sunt aproximativ 2300 de kilometri, traversand 5 tari, unde regulile de circulatie pot fi diferite. Informeaza-te, pentru ca amenzile de circulatie pot fi foarte usturatoare, iar siguranta in trafic trebuie sa fie prioritatea numarul unu, indiferent unde calatoresti.

4. Documentele personale si ale masinii – Pe langa documentele personale pentru fiecare persoana din masina, vei avea nevoie si de documentele masinii, precum si dovada asigurarii auto aflate in perioada de valabilitate (asigurarea tip RCA este obligatorie, pentru siguranta totala iti recomandam si o polita CASCO).

5. Taxele de drum – Imediat ce treci granita va trebui sa cumperi vigneta in tara respectiva pentru perioada de tranzit. Pe langa vigneta, pentru autostrazi, sau drumuri in unele tari se platesc taxe de acces, deci este bine sa ai pregatiti bani in valuta tarii pe care o vizitezi, desi de foarte multe ori aceste taxe se pot achita si cu cardul. Vignetele se gasesec de obicei in benzinarii. In Franta fiecare drum are propria taxa, iar unele autostrazi au portiuni diferite de taxare. Vei plati pe portiuni.

6. Bani cash - Sa aveti intotdeana bani cash pentru urgente in special monezi. La toaletele din benzinarii trebuie adesea sa platesti, vignetele, o cafea, eventual amenzi etc, nu puteti sa va bazati ca comerciantul accepta cardul pentru sume mici.
Daca te bazezi pe un Card, asigura-te ca este valabil INTERNATIONAL si cel mai sigur ar fi sa poti folosi un CARD embosat, dar folosirea cardurilor în străinătate depinde de acceptator.
 
7. Asigura-te ca nu depasesti perioada intre revizii – Incepe prin a face o estimare a distantei pe care o vei parcurge in excursie si aduna acea valoare la kilometrajul actual. Daca depasesti intervalul din cartea de service a masinii (timp si kilometri) ar fi bine sa faci revizia inaintea excursiei, pentru a te asigura ca ai masina pregatita pentru drum. Si foarte important: intotdeauna sa faci o presiune la roti inainte de orice drum lung.
 
8. Ambasade si consulate locale – In caz ca ai nevoie de ajutor in strainatate, misiunile diplomatice romanesti sunt cele mai in masura sa te ajute, asa ca noteaza-ti datele de contact ale ambasadelor si consulatelor locale. Datele de contact le gasesti aici.
 
Tot ce mai ramane acum e sa-ti pui in bagaj tricoul nationalei si sa pornesti la drum. Hai Romania!