7 căi surprinzătoare prin care muzica îți influențează creierulMuzica e o parte importantă a vieții noastre influențându-ne în diferite moduri, de multe ori fără să realizăm acest lucru.

“Fără muzică, viața ar fi o greșeală”- Friedrich Nietzsche

Muzica activează diferite părți ale creierului nostru, în cele ce urmează vom analiza 7 căi prin care muzica ne influențează creierul.
  1. Muzica veselă/tristă afectează modul cum vedem fețele neutre
Putem să ne dăm seama foarte ușor dacă o piesă este veselă sau tristă. Acest lucru nu este doar un mod subiectiv prin care muzica ne face să ne simțim, ci creierul nostru reacționeză diferit atunci când ascultăm o melodie veselă sau tristă.
Un studiu ne arată că după ascultarea unei bucăți scurte dintr-o piesă, participanții au reușit să interpreteze o față neutră, ca fiind veselă sau tristă, în funcție de melodia pe care au ascultat-o.

Un alt mod interesant prin care muzica ne afectează creierul este prin cele două emoții pe care ni le transmite: emoții percepute și emoții simțite. Asta înseamnă că uneori putem înțelege emoțiile unei piese fără să le simțim cu adevărat, de aceea pentru unii dintre noi este o plăcere să ascultăm muzică tristă.
  1. Muzica ambientală poate îmbunătăți creativitatea
Muzica la un volum moderat este un imbold pentru creativitate. Crește nivelul de procesare al task-urilor dificile, promovând procesarea abstractă, care duce la o creativitate mai ridicată. Cu alte cuvinte, când ne străduim să procesăm informațiile o vom face dintr-o perspectivă mai creativă.

Pe de altă parte, atunci când volumul muzicii este foarte ridicat, mintea noastră nu este capabilă să proceseze informația eficient.
  1. Alegerile muzicale pot prezice personalitatea noastră
Un studiu pe cupluri tinere care au petrecut timp pentru a se cunoaște, a dovedit că analiza a top 10 melodii preferate, poate să prezică foarte precis personalitatea. Studiul a testat 5 tipuri de personalități: deschiderea spre experiență, extraversiunea, agreabilitatea, conştiinciozitatea și stabilitate emoțională.
Cele mai precise de prezis au fost deschiderea spre experiență, extraversiunea și stabilitatea emoțională. Conştiinciozitatea pe de altă parte nu are legătură cu gusturile muzicale.

Iată cateva din conexiunile descoperite în cadrul studiului:

Fanii Blues, Jazz și operă au o stimă de sine ridicată, sunt creativi și blânzi.
Fanii muzicii clasice au o stimă de sine ridicată sunt creativi si introvertiți.
Fanii rap au o stimă de sine ridicată și sunt extrovertiți.
Fanii muzicii country și western sunt muncitori și extrovertiți.
Cei care ascultă muzică reggae au o stimă de sine ridicată, sunt creativi, dar nu prea muncitori.
Fanii muzicii dance sunt creativi, extroveritiți, dar nu prea blânzi.
Cei care ascultă muzica indie au o stimă de sine scăzută, sunt creativi dar nu prea muncitori și nici blânzi.
Fanii muzicii rock/heavy metal au o stimă de sine scăzută, sunt muncitori, dar nu sunt creativi.
Fanii muzicii pop, au o stimă de sine ridicată, sunt muncitori, extrovertiți, dar nu sunt creativi.


Sursa: https://blog.bufferapp.com/music-and-the-brain
  1. Muzica ne poate distrage atenția atunci când conducem
Un alt studiu, ne arată că atunci când șoferii ascultă muzica lor preferată la volan, fac mai multe greșeli și conduc agresiv. În schimb, muzica care nu îi este familiară șoferului, sau neinteresantă, este cea mai sigură pentru condus.
  1. Muzica poate să îmbunătățească semnificativ abilitățile motorii și raționale
Știm deja ca învățarea unui instrument poate să fie foarte benefică pentru copii. Studiile arată că un copil care a învățat un instrument, are abilități motorii mai dezvoltate decât un copil care nu a învățat niciun instrument.Sursa: https://blog.bufferapp.com/music-and-the-brain

Ei au de asemenea abilități mai dezvoltate în ceea ce privește vocabularul și raționamentul non-verbal, care implică înțelegerea și analiza informațiilor vizuale.
  1. Muzica clasică poate îmbunătăți atenția vizuală
Un alt studiu a arătat că atenția vizuală poate fi imbunătățită atunci când ascultam muzica clasică. Acest studiu a fost facut pe un număr mic de subiecți, fiind nevoie de mai multe cercetări pentru a arăta că într-adevar există o corelație.
  1. Muzica ajută la activitățile sportive
Cercetări cu privire la influența muzicii asupra sportului s-au făcut încă din 1911, când un cercetător american a descoperit că un ciclist pedalează mai rapid atunci când ascultă muzică față de atunci când pedalează în liniște.
Atunci când facem sport, corpul nostru trimite semnale atunci când este obosit. Ascultarea unei melodii concurează pentru atenția creierului nostru, și ne ajută să uităm de semnalele oboselii. Acest lucru este valabil atunci când facem sport la un nivel scăzut sau moderat. În cazul în care sportul are o intensitate ridicată, muzica nu este la fel de puternică pentru a distrage creierul de la durerile efortului.

Pentru ascultarea muzicii preferate, indiferent de gen și de situație, noi îți recomandăm, sistemul audio cu Android Smailo Jazz.